fbpx

Covid-19 – o čemu trebate povesti računa?

5. Februar 2021. 0 Kommentare

Molimo da obratite pažnju da je od 24. januara 2021. obavezan test  prije ulaska u Njemačku. Bez negativnog testa, ulazak u zemlju se može zabraniti. Putnici, bez obzira na državljanstvo, stariji od šest godina, i koji su boravili u posljednih 10 dana prije ulaska u Njemačku u području visoke incidencije moraju već pri ulasku u Njemačku nositi sa sobom dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 (PCR test) i predočiti ga na zahtjev kako nadležnim vlastima kao i prevoznoj kompaniji prije polaska putovanja, ako se zahtjeva. Vezano za priznavanje vrsta testova, pogledajte informacije sa Robert-Koch-Instituta: http://www.rki.de/covid-19-tests.

U svakom slučaju, test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku (računa se vrijeme uzimanja brisa). Dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili  ili francuskom jeziku. Rezultat testa  mora se čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku.

Putnici koji ulaze u Njemačku i povratnici iz Bosne i Hercegovine i dalje podliježu obavezi desetodnevnog karantina. Detaljnije informacije možete saznati u domu zdravlja Vašeg  mjesta boravka u Njemačkoj.

Osim toga morate se digitalno registrovati prije ulasku u Njemačku na http://www.einreiseanmeldung.de i nositi dokaz o tome sa sobom.

Načelno, u Njemačkoj svaka savezna pokrajina donosi svoje propise o karantinu. Molimo da se informišete prije ulaska u zemlju o propisima o karantinu / testiranju koji važe u saveznoj pokrajini koja je Vaše  odredište. Informacije o tome mogu se naći na web stranici ministarstava zdravlja pokrajina odnosno uprava senata. Podršku za pronalaženje nadležnih kontakt osoba u mjesnim zdravstvenim ustanovama  možete pronaći pod ovim linkom: https://tools.rki.de/plztool. Dodatne informacije putnici takođe mogu pročitati na web stranici https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende.html 

Impressum

MEDINGTECH - PERSONALVERMITUNG

Elvirs Delic

Die Anschrift

Am Geisberg 9 Trunkelsberg 87779

STEUERNUMMER: 138/210/70478

Ust.IdNr.:DE308351819

Kontakt

Mob 004915127567888

Ein Agenturpaket bestellen