fbpx

Registrovanje termina za vizu-Šta sve trebate znati?

8. März 2021. 0 Kommentare

Link za portal putem kojeg se zakazuju termini za podnošenje zahtjeva za vizu nalazi se na dnu stranice pod naslovom Sistem za zakazivanje termina.

Termini za podnošenje zahtjeva za vizu su bili i ostat će besplatni

Sistem za zakazivanje termina Njemačke ambasade u Sarajevu je svima dostupan.

Nije potrebno angažovati agencije za rezervaciju termina. Preko agencije nećete ranije dobiti termine niti će Vam se dodijeliti vanredni termini! Njemačka ambasada u Sarajevu ne sarađuje sa agencijama za vize, niti sa ambasada.info.

Molimo da uzmete u obzir da se kroz rezervaciju termina preko agencija stavljate u položaj da od njih ovisite, utoliko što se pri rezervaciji termina neće navesti Vaša e-mail adresa, nego e-mail adresa agencije. Na osnovu toga nećete više imati uticaj na rezervaciju termina, iako će rezervacija glasiti na Vaše ime, jer će automatska obavještenja sistema za zakazivanje termina pristizati samo na e-mail adresu agencije. Nećete više biti u stanju da ustanovite, da li je termin zaista rezervisan i potvrđen ili na Vašu želju storniran, nego ćete ovisiti o spremnosti za saradnjom od agencije.

Ukoliko ne budete mogli doći na termin, zato što niste imali pristup e-mail adresi od agencije, ne zasnivate time pravo na vanredan termin. Njemačka ambasada u Sarajevu zbog toga izričito savjetuje da rezervaciju termina držite pod vlastitom kontrolom.

Registrujte se samo za jedan termin

Molimo da se registrujete samo za jedan termin! Termin nećete dobiti brže, ukoliko pokušate da se više puta registrujete. Naprotiv, rizikujete da Vam se stornira prva registracija i da termin dobijete kasnije nego što je to potrebno. Porodice se mogu registrovati kao jedna grupa. Prilikom registracije za termin je obavezno navesti ukupan broj podnositelja zahtjeva za vizu (osobama koje dolaze samo u pratnji djece i koje neće podnijeti zahtjev za vizu nije potreban termin!)

Zakažite termin u pravoj kategoriji

Podnositeljima koji su u pogrešnoj kategoriji zakazali termin, neće biti dozvoljeno da predaju zahtjev za vizu. Ukoliko nijedna od kategorija ne odgovara Vašoj svrsi boravka, molimo da se prije registracije za termin putem e-maila obratite odjelu za vize (visastelle@sarj.diplo.de).

U nastavku možete vidjeti naše kategorije za zakazivanje termina. Za termine u svrhu spajanja s porodicom i zapošljavanje prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana (član 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju) postoji lista čekanja. Termine u svim ostalim kategorijama možete zakazati direktno.

  • Spajanje porodice (doseljenje bračnih partnera, partnera istospolnih zajednica (registrovane u Njemačkoj) i djeca).
  • Zapošljavanje prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju – „Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana“ (zbog ograničenja putovanja na osnovu situacije radi korone trenutno nije moguće da se registruje na listi čekanja za termin. Molimo Vas da obratite pažnju na informacije o novom Pravilu vezano za produženje Pravila za Zapadni Balkan);
  • Visokokvalifikovani kadar, Plava Karta EU, MINT kao i IT zanimanja bez visoke stručne spreme (uz prilaganje predsaglasnosti);
  • Stručna radna snaga s priznatim stručnim obrazovanjem: medicinski tehničari (dogovor o posredovanju između Savezne agencije za rad Keln i Agencije za rad i zapošljavanje BiH) i ostala stručna radna snaga (potrebno je već imati potvrdu o istovjetnosti kvalifikacije!) kao i stručna radna snaga pomoću ubrzane procedure (samo uz prilaganje predsaglasnosti Ureda za strance!);
  • Studij (uključujući i stipendiste), stručno obrazovanje u svrhu priznavanja obrazovanja;
  • Kvalifikovani detaširani radnici;
  • Au-pair, volonteri, jezički kurs;
  • Šengen-viza, zaposlenje na brodovima, traženje posla, mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja ili mjesta za studiranje (zbog ograničenja putovanja na osnovu situacije radi korone trenutno nije moguće da se rezerviše termin).

Unesite samo Vaš broj pasoša

Molimo da u predviđeno polje unesete samo Vas broj pasoša. Molimo da provjerite da li ste tačno unijeli broj pasoša. Imat ćete samo pristup odjelu za vize samo ako se broj pasoša poklapa sa brojem pasoša u potvrdi o registraciji za termin. Ako ste u međuvremenu dobili novi pasoš, ponesite i svoj stari pasoš na termin. Nije dozvoljeno zakazivanje termina sa brojem Vaše lične karte.

Vaša e-mail adresa je važna

Potvrdu o terminu ćemo poslati na onu e-mail adresu koju ste naveli prilikom registracije za termin. Promjena e-mail- adrese nije moguća. Molimo da prilikom registracije za termin koristite e-mail adresu na koju imate pristup u svakom trenutku. Ne prihvatajte ponude agencija da za Vas otvore novu e-mail adresu. Time rizikujete da ćete za Vašu potvrdu termina morati platiti taksu.

Sistem za zakazivanje termina

Vašim upitom za termin putem sljedeće stranice potvrđujete da ste pročitali i razumjeli ovdje navedene upute.

Impressum

MEDINGTECH - PERSONALVERMITUNG

Elvirs Delic

Die Anschrift

Am Geisberg 9 Trunkelsberg 87779

STEUERNUMMER: 138/210/70478

Ust.IdNr.:DE308351819

Kontakt

Mob 004915127567888

Ein Agenturpaket bestellen