fbpx

Razlika između Urkunde-a i Anerkennung-a

28. Februar 2020. 0 Kommentare

Često nam klijenti postavljaju pitanje šta je Anerkennung, a šta Urkunde.

Šta mi treba za nostrifikaciju? Ko izdaje certificate?

Razne informacije se mogu naći na internetu, po forumima, facebook grupama… Problem je, naravno, pouzdanost informacija.

U nastavku se nalaze informacije na primjeru nostrifikacije diplome medicinske sestre / tehničara u Njemačkoj.

 

Dakle, Urkunde i Anerkennung nisu isto.

Anerkennung je proces nostrifikacije, odnosno proces priznavanja diplome u inostranstvu. Zbog različitog sistema školovanja diplome stečene u jednoj zemlji nisu automatski priznate, već je potrebno nadokanditi razliku bilo kroz odrađivanje prakse ili kroz polaganje ispita.

Za proces započinjanja nostrifikacije diplome medicinske sestre/tehničara u Njemačkoj neophodno je da imaš međunarodno priznat certifikat njemačkog jezika na nivou minimum B1 (telc, Goethe Institut i OSD)

Pored certifikata, potrebno je da priložiš dokumentaciju o svom identitetu, obrazovanju i iskustvu u oblasti medicinske sestre/tehničara. Sva dokumentacija mora biti prevedena na njemački jezik i ovjerena.

Dokumentacija, zajedno sa zahtjevom i CV-em (na njemačkom jeziku) šalje se Regierungspräsidium-u, njemačkoj instituciji zaduženoj za proces nostrifikacije.Nakon toga čekaš odgovor od Regierungspräsidium.

Urkunde je uvjerenje da je diploma nostrifikovana. To je praktično dokument koji se dobija na kraju uspješno završenog procesa nostrifikacije.

Takođe, potrebno je da se pošalje zahtjev za izdavanje Urkunde-a. Regierungspräsidium šalje informacije šta je potrebno priložiti da bi se dobio Urkunde. Jedan od uslova je i B2 certifikat znanja njemačkog jezika.

Ein Agenturpaket bestellen