fbpx

Gostovanje na Hayatu: BOSANAC ELVIRS JE POMOGAO HILJADE BH. RADNIKA U NJEMAČKOJ

20. Januar 2022. 0 Kommentare

Bh. dijaspora je mnogobrojna. Potencijal Bosanaca i Hercegovaca vani najbolje znaju oni koji su bili u direktnom kontaktu sa njima prilikom posredovanja u zapošljavanju. Jedan od njih je i Elvirs Delić, vlasnik Medingtech agencije za zapošljavanje, usluge arghitekture i građevine sa adresom u Njemačkoj.

Iako je već drugo vremena stanovnik Njemačke, ljubav prema rodnoj grudi svako malo ga vuče ka BiH.

  • S vremena na vrijeme mnogo poželimo našu domovinu, ljude, raju, gastronomiju i običaje. Postoji mnogo nevladinih organizacija Bosanaca i Hercegovaca u Njemačkoj koje međusobno sarađuju. Malo nas je, ali smo dobro raspoređeni. Imamo čak i dva zastupnika u Bundestagu. Sa moralne strane, to nam mnogo znači, jer ohrabruje da će se naš glas čuti u Njemačkoj. Također je to vrlo bitno uzimajući u obzir aktuelnu političku situaciju u BiH – ističe Delić.

Naglašava kako postoje određene prevare i zloupotrebe prilikom posredovanja u zapošljavaju.

  • Sa suprugom sam došao na ideju osnivanja agencije za zapošljavanje, kako bismo našim ljudima omogućavali pronalazak posla, smještaja, prijave, plaćanja režija. Djelujemo već preko sedam godina, veoma dobro poznajemo zakone. Postoje i zloupotrebe na koje upozoravamo, kao što je davanje novca unaprijed. Mi kao agencija imamo zaključene ugovore sa državom i poslodavcima, iz čega proizlazi naše poslovanje. Dakle, plaćanje novca agencijama je nezakonito – upozorava Delić.

Među njegovim klijentima ima raznih struka i starosnih kategorija, a svima im je zajednički motiv napuštanja BiH.

  • Najviše su zastupljeni medicinski radnici, inžinjeri, električari i zanatski radnici. Bosanci i Hercegovci se dosta brzo uklope u sistem. Najčešći razlog njihovog odlaska iz BiH jesu nesigurnost i neizvjesnost u pogledu egzistencije. Veliki broj njih mi se javio upravo u posljednje vrijeme zbog aktuelne krize vlasti izazvane neustavnim djelovanjem iz manjeg bh. entiteta – zaključio je Delić.

Video pogledajte OVDJE.

Impressum

MEDINGTECH - PERSONALVERMITUNG

Elvirs Delic

Die Anschrift

Am Geisberg 9 Trunkelsberg 87779

STEUERNUMMER: 138/210/70478

Ust.IdNr.:DE308351819

Kontakt

Mob 004915127567888

Ein Agenturpaket bestellen