fbpx

Obavještenja o aktuelnim mogućnostima ulaska u EU / Informacije za državljane BiH koji se nalaze u Njemačkoj

9. April 2020. 0 Kommentare

Sljedeća pravila će se primjenjivati privremeno do 15. aprila 2020. godine:  

  • Državljani EU,  Velike Britanije, Švicarske, Islanda, Lihtenštajna i Norveške kao i članovi njihovih porodica mogu ući u EU kako bi stigli u svoju domovinu (zemlju čije državljanstvo posjeduju).  
  • Ući mogu diplomate koji su akreditirani u EU (pažnja: diplomate Ambasade Kraljevstva Saudijske Arabije u Sarajevu ne mogu ući sa vizom „Schengen Courtoisie Visa“).
  • Ući mogu Bosanci i Hercegovci i građani koji nisu iz država EU s dugoročnim boravišnim dozvolama i oni koji se vraćaju na svoje uobičajeno mjesto prebivališta u Njemačkoj odnosno u neku drugu EU-državu.
  • Svim ostalim građanima Bosne i Hercegovine i građanima koji nisu iz EU zabranjen je ulazak i prolaz, iako su u posjedu vize.  

Obzirom da se situacija mijenja iz trena u tren, Ambasada ne može dati provjerene informacije o ulasku i tranzitu u Šengenskom prostoru. Sve informacije su dakle bez jamstva. Osobe koje žele pokušati da uđu u Njemačku odnosno u Šengenski prostor čine to na vlastitu odgovornost.

Ulazak u Njemačku i u Šengenski prostor za vrijeme zabrane ulaska u EU za državljane BiH je načelno moguć samo onda ako su prije izricanja zabrane ulaska doputovali sa vizom i ako im je izdata dozvola boravka od  nadležnog ureda za strance. Onaj ko to ne može dokazati na graničnom prelazu biće, po pravilu, vraćen. Ako su državljani BiH tek nedavno dobili vizu i ako sa istom žele po prvi put da uđu na prostor Njemačke i Šengena, to u toku mjera zabrane ulaska u EU nije moguće.

Molimo da obratite pažnju na sljedeće: Čak i u gore navedenim slučajevima može Vam biti izrečena zabrana ulaska ili tranzita na samoj granici, neovisno o državljanstvu i boravišnom statusu. Dotični granični službenik donosi konačnu odluku o ulasku odnosno tranzitu putnika.

Državljani Bosne i Hercegovine koji  trenutno borave bez vize u Njemačkoj i koji na osnovu zabrane putovanja ne mogu blagovremeno prije isteka 90 dana napustiti Njemačku i Šengenski prostor, trebaju da se obrate mjesnom uredu za strance njihovog trenutnog mjesta boravka u Njemačkoj.

Impressum

MEDINGTECH - PERSONALVERMITUNG

Elvirs Delic

Die Anschrift

Am Geisberg 9 Trunkelsberg 87779

STEUERNUMMER: 138/210/70478

Ust.IdNr.:DE308351819

Kontakt

Mob 004915127567888

Ein Agenturpaket bestellen