fbpx

Informacije o novoj regulaciji Pravila za Zapadni Balkan

4. Juli 2021. 0 Kommentare

1. januara 2021. godine u Njemačkoj je stupilo na snagu novo Pravilo koje predstavlja produžetak aktuelno važećeg  takozvanog Pravila za  Zapadni Balkan. Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. godine državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje važi za svaku vrstu zaposlenja – neovisno o tome da li je kvalifikacija priznata. Produženje  navedenog  Pravila važi zaključno sa 2023. Preduslov za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje saglasnosti Savezne agencije za rad. Također će se i dalje vršiti provjera prioriteta u pogledu njemačkih i državljana EU

U sistemu za zakazivanje termina Ambasade ćete se od početka jula moći registrovati u svrhu dodjele termina za podnošenje zahtjeva za izdavanje vize u svrhu zapošljavanja prema novom Pravilu za Zapadni Balkan shodno članu 26. II Pravilnika o zapošljavanju (BeschV). Svakog mjeseca će lista čekanja na termin biti oslobođena za naredni mjesec. Molimo da uzmete u obzir da se u slučaju velike potražnje za terminima eventualno neće moći registrovati sve zainteresovane osobe za isti mjesec. U tom slučaju ćete narednog mjeseca ponovo imati mogućnost da se registrujete. Registraciju termina možete izvršiti u sljedećim vremenskim intervalima:

  • od ponedjeljka do četvrtka između 09:30 i 16:30 sati kao i
  • petkom od 09:30 do 13:00 sati.

Molimo da se za termin registrujete tek nakon što u potpunosti budete vakcinisani protiv COVIDA i nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju za zahtjev za izdavanje vize.

Podnošenje zahtjeva za izdavanje vize je moguće samo uz predočavanje dokaza o potpunoj vakcinaciji protiv COVIDA. Bez tog dokaza, uprkos registrovanom terminu, neće Vam biti dopušten ulazak u odjel za vize. Izdata viza sama po sebi ne predstavlja pravo za ulazak u Njemačku. Bez priznatog dokaza o potpunoj vakcinaciji ne smijete ući i bit ćete vraćeni s granice. Transportna preduzeća, posebno aviokompanije, mogu odbiti Vaš transport u Njemačku. U slučaju odbijanja ulaska na granicama, posebno na aerodromima, aviokompanije će organizovati povratni let do mjesta polijetanja. Moguće je da ćete morati snositi nastale troškove. Informacije o kriterijima koje vakcinacija mora ispuniti kao i o tome na koji način se vakcinacija dokazuje možete naći ovdje

Nepotpuna dokumentacija može dovesti do odbijanja Vašeg zahtjeva. Pregled o potrebnoj dokumentaciji možete naći ovdje

Ukoliko ne možete da izvršite registraciju za termin, onda se nalazite izvan gore navedenih vremenskih intervala ili je već dosegnut maksimalan broj termina za registraciju za naredni mjesec. U međuvremenu možete pripremiti potrebnu dokumentaciju za podnošenje zahtjeva za vizu i u potpunosti se vakcinisati protiv COVIDA.

Nakon što se registrujete na listi za čekanje na termin, Vi ćete putem automatiziranog e-maila zaprimiti potvrdu o broju Vaše registracije. Čim za Vas bude slobodan termin, Vi ćete 2 sedmice unaprijed zaprimiti drugi e-mail s datumom i vremenom Vašeg termina. Molimo da se prijavite s Vašom ličnom e-mail-adresom i da osigurate da ćete zaprimiti naše e-mailove, jer se komunikacija odvija isključivo putem e-maila. Stoga Vas molimo da redovno provjeravate Vaš junk/spam folder i njegove postavke. U protivnom, rizikujete da ne dobijete obavijesti i da na taj način izgubite termin koji Vam je Ambasada dodijelila. To bi bila Vaša isključiva odgovornost.

Molimo da uzmete u obzir da će nepotpuni ili netačni podaci prilikom Vaše registracije dovesti do toga da će Vam biti zabranjen ulazak u odjel za vize. Posebno ime i prezime, datum rođenja kao i broj pasoša moraju biti ispravni i u potpunosti se podudarati s Vašim aktuelno važećim dokumentima. One podatke koje ste naveli prilikom registracije naknadno nećete moći ispraviti, već ćete morati stornirati Vašu registraciju i potom se ponovo registrovati uz navođenje ispravnih podataka.

Željeni termini, za koje je registracija izvršena za vrijeme važenja dosadašnjeg  Pravila za Zapadni Balkan, ne mogu više biti uzeti u obzir. To važi i za one termine koji su bili već dodijeljeni sa konkretnim datumom i vremenom, no nisu mogli biti realizovani radi zatvaranja odjela za vize zbog korone.

Nažalost, nije moguće odgovaranje na upite u vezi termina i stanja obrade zahtjeva.


Preuzeto sa: Njemačka ambasada Sarajevo https://sarajewo.diplo.de/

Ein Agenturpaket bestellen